Wat is een ghostwriter? Het antwoord op de 5 meestgestelde vragen over ghostwriting

Ontdek hoe een ghostwriter ook jouw teksten of boek kan schrijven
21 november 2023 in
Hans Hermans

Hoezo? Huren politici een ghostwriter in om hun boeken te schrijven? En vragen CEO’s, ondernemers en consultants een professionele schrijver voor hun speeches en blogs? Had je dat maar vroeger geweten! Dit artikel vertelt je wat ghostwriting is. En hoe een ghostwriter je schrijfzorgen bespaart.


“Ghostwriting? Wauw, zo boeiend.” 

Dat krijg ik vaak als reactie wanneer ik mijn professionele activiteit uitleg.

En dan volgt een spervuur aan vragen.


In dit artikel geef ik je het antwoord op de 5 meest gestelde vragen over ghostwriting:


 1. Wat is een ghostwriter?
 2. Voor wie werken ghostwriters?
 3. Waarom huurt iemand een ghostwriter in?
 4. Welke 7 redenen halen bedrijven aan om mij in te huren als ghostwriter?
 5. Hoe vind je een ghostwriter voor je eigen boek, brief, artikel, voorwoord...?

Een ghostwriter is zo onzichtbaar als je zelf wil.

Geweldige verhalen hebben een persoonlijkheid. Overweeg om een geweldig verhaal te vertellen dat persoonlijkheid heeft. Het schrijven van een verhaal met persoonlijkheid voor potentiële klanten helpt bij het opbouwen van een relatie. Dit komt tot uiting in kleine eigenaardigheden zoals woordkeuzes of zinsdelen. Schrijf vanuit je standpunt, niet vanuit de ervaring van iemand anders.

Geweldige verhalen zijn voor iedereen, zelfs als ze maar voor één persoon zijn geschreven. Als je probeert te schrijven met een breed, algemeen publiek in gedachten, zal je verhaal nep klinken en emotie missen. Niemand zal geïnteresseerd zijn. Schrijf voor één persoon. Als het echt is voor de ene, is het ook echt voor de rest.

Wat is ghostwriting?

Een ghostwriter is een professionele schrijver of journalist die ingehuurd wordt om een artikel, boek, speech, autobiografie, opiniestuk, blogtekst,... te schrijven in naam van iemand anders.

De naam van de ghostwriter wordt niet vermeld op de cover van het boek of onder het artikel. Daar komt immers de naam van de opdrachtgever. Hij of zij is de officiële auteur voor de buitenwereld.

Via ghostwriting kan een professional zijn kennis, inzichten en opinies delen met een minimum aan inspanningen. De ghostwriter neemt het intensieve werk voor zich: de research, het verzamelen van informatie, het interviewen, schrijven en herschrijven.

Magic Keyboard beside mug and click pen

Beroemde businessauteurs roepen vaak een ghostwriter in. Zo ontdekte ik recent dat zelfs mijn favoriete business boek door een ghostwriter is geschreven. Want het was niet managementgoeroe Stephen Covey die The 7 Habits of Highly Effective People op zijn typemachine uittikte. Nee, hij liet het schrijven over aan zijn ghostwriter, Ken Shelton. Dat beweert mijn collega-ghostwriter John Fechter.

De beste resultaten ontstaan wanneer de auteur een ervaren ghostwriter onder de arm neemt en hem of haar zoveel mogelijk informeert over de thema’s waarover hij of zij wil schrijven.

De twee partijen zitten regelmatig samen. De opdrachtgever deelt kennis en opinies met de ghostwriter, vaak via interviews.
Andere informatiebronnen zijn workshops en keynote speeches, rapporten, bedrijfsbrochures, powerpoints, blogs en nieuwsbrieven…

Hoe beter en origineler de bronnen, hoe rijker de tekst van de ghostwriter. Al kan ook dit bronnenonderzoek overgelaten worden aan de ingehuurde ghostwriter.

Als dank voor het harde werk smokkelen auteurs soms wel eens de naam van hun ghostwriter mee in het dankwoordje aan het einde van hun boek. Ze omschrijven hun ghostwriter dan bijvoorbeeld als een sterke steun bij de realisatie van het boek, redactionele hulp, eindredactie…

"In een boek van een bekend auteur werd ik eens bedankt met de term ‘tekstverpleger’. Mooi toch!"

Voor wie werken ghostwriters?

Ghostwriting komt meer voor dan je zou denken. Misschien denk je automatisch aan de dikke boeken van politici.

ghostwriter schrijft boeken, speeches, blogs, LinkedIn-posts, brieven, opinieartikelsBen je ondernemer? CEO? Manager? Consultant? Expert? Ook je collega's doen beroep op een onzichtbare redactionele hulp.

Die drukbezette politiekers hebben natuurlijk geen tijd om te schrijven. En dus huren ze iemand in. Al hebben velen ook medewerkers met een straffe pen in dienst als communicatiemedewerker, adviseur of studiemedewerker.

Maar…

Er zijn wel meer mensen zonder tijd in onze maatschappij:

 • ondernemers
 • CEO’s
 • consultants
 • professionele sporters
 • hippe starters
 • chefkoks
 • bekende Vlamingen

Al is het gebrek aan tijd niet de enige reden om een professionele schrijver in te huren...

Waarom huurt iemand een ghostwriter in?

Het gebrek aan tijd is inderdaad niet de enige goede reden om een ghostwriter in te huren.

Zo werd ik onlangs gecontacteerd door een communicatieverantwoordelijke die al jaren de teksten van haar CEO laat schrijven door een ghostwriter. Voor elk voorwoord en elke interne brief riep ze de hulp in van een externe schrijver. Maar ze was op zoek naar een betere ghostwriter, die juister paste bij het profiel en de noden van haar CEO. Kort na haar vraag zijn we een heel boeiend project gestart.

7 redenen waarom bedrijven mij als ghostwriter inhuren

Ghostwriting gebeurt om verschillende redenen, heb ik de afgelopen jaren ervaren.

Geïnteresseerd om te kijken of ze overeenstemmen met de redenen waarom jij op zoek gaat? Kies maar uit deze:

Reden 1. Ervaring op papier zetten

“Ik zou de jarenlange opgebouwde kennis eens willen verzamelen in één werk. Nu staat er nauwelijks iets op papier. Ik heb enkel wat slides, informatiebrochures, rapporten… Maar niets omvat alles.”

Reden 2. Goed zijn in mijn vak

“Ik heb een bedrijf te runnen. Daar ben ik ook goed in. Maar vraag me niet een tekst te schrijven. Ik haalde vroeger op school al geen goede score op het schrijven van verhandelingen voor het vak Nederlands. Dat gaat na al die jaren niet veranderd zijn.”

Reden 3. Niet weten hoe te starten

“Als mensen me horen vertellen, raden ze me vaak aan een boek te schrijven. Maar hoe moet ik daar aan beginnen? Ik heb geen idee.”

Reden 4. Taalkundig slecht schrijven

“Ik heb de afgelopen jaren regelmatig een blog geschreven en ik verstuurde nieuwsbrieven naar mijn klanten. Zo deel ik mijn kennis en inzichten. Maar eerlijk? Mijn schrijfstijl is niet fantastisch. De zinnen zijn vaak krom. Ik maak grammaticale fouten. Het trekt eigenlijk op niets en ik merk dat mijn lezers hierdoor niet het einde van de teksten halen.”

Reden 5. Angst van het witte blad

“Ik ben deze zomer eindelijk aan mijn verhaal begonnen. Ik reserveerde een paar weken in mijn agenda. Huurde een appartement met zeezicht. Heerlijk dacht ik… Tot ik me voor de laptop nestelde. Nog nooit had ik zo'n writer's block ervaren. Ik kreeg geen letter op papier. Ik blokkeerde uit angst voor het witte blad. ”

Ook schrik van het witte blad? Ghostwriting is een ideale oplossing voor je writer's block

Reden 6. Geen tijd

“Ik zou zo graag een boek uitgeven, maar heb geen tijd om te schrijven. Wanneer zou ik dat nog moeten doen, mijn agenda zit al zo vol.”

Reden 7. Als spreker optreden

“Ik wil als spreker gevraagd worden voor het volgende belangrijke congres in mijn sector. Vandaag zien ze me niet aan voor een expert. Eens ik een boek heb, zal ik wel gevraagd worden.”

Herken je de reden waarom jij een schrijver voor je boek of artikels zou zoeken? Of welke andere reden heb jij?
Leg me gerust je redenen en je project voor.

Hoe vind je een ghostwriter voor je eigen boek, artikel, brief...?

Ik merk dat sommige van mijn klanten lang met hun probleem bleven zitten. Ook al hadden ze wel meer dan 8 redenen om hun eigen boek te schrijven.

Een ghostwriter? Nee, daaraan hadden ze nog niet eerder gedacht.

Anderen wisten dan weer niet hoe ze zo’n professionele schrijver of journalist konden vinden voor hun boek en artikels.

Nochtans is het vrij eenvoudig.

 • Droom je al te lang van je eigen boek?
 • Zoek je de ghostwriter die al je kennis en ervaringen in een mooi verhaal giet?
 • Laat je graag de artikels die je schrijft upgraden door een ervaren journalist?

Oplossing 1. Informeer bij andere auteurs

Al zoveel auteurs gingen je voor. Ongetwijfeld ken je iemand die eerder een boek uitbracht, die regelmatig online artikels post of gastbijdragen schrijft.

Durf je hem of haar vragen hoe hij of zij het boek geschreven heeft? Of hij of zij toevallig hulp krijgt om de zinnen op papier te zetten? Of hij of zij de teksten voor publicatie laat nalezen door een professional?

De kans is groot dat hij of zij je vertelt over de onzichtbare én onmisbare redactionele hulp.

Oplossing 2. Leg je plannen voor aan een uitgever

Belgische uitgevers zijn voortdurend op zoek naar auteurs die hun opmerkelijke inzichten met de wereld willen delen. Deze koppelen ze aan ghostwriters.

Bespreek je boekproject gerust met hen. Overloop je idee en inhoudstafel. Dit is de basis waarop zij oordelen hoe ze je kunnen helpen bij het schrijven en uitgeven van je boek.

Oplossing 3. Contacteer ghostwriter Hans Hermans

Sommige ghostwriters vind je niet alleen via je netwerk of uitgevers… maar ook via Google. Zoals ondernemers, CEO’s en anderen mij vinden.

Freelance journalist Hans Hermans schreef verschillende boeken voor ondernemers, CEO's en managers als ghostwriter.


Contacteer me gerust voor een verkennend gesprek. Dan bekijken we of ik iets kan betekenen voor jouw boek. En wees gerust. Als jouw thema’s niet bij me passen of ik geen meerwaarde kan toevoegen aan je boekproject, zal ik je dat ook zeggen.


Ontdek de boeken die Hans als ghostwriter schreef******


Wie weet vind je inspiratie voor je eigen boek, voor je opinieartikel of voor je post op LinkedIn. Heb je daarbij een ghostwriter nodig? Dan heb je deze meteen ook gevonden!

CONTACTEER HANS

Deel deze post
NIEUWSTE BLOG
Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.