Stephen Covey inspireert ook lang na zijn dood C-levels, contentmanagers en hun collega’s bij hun communicatie. Ook ik pas deze principes zelf nog dagelijks toe. Wat ongetwijfeld te danken is aan mijn indrukwekkende en exclusieve interview met de businessgoeroe. Hoe inspireert Stephen Covey vandaag nog C-levels en communicatieprofessionals?
Stephen Covey blijft met zijn boek The 7 Habits of Highly Effective People als een onwankelbare goeroe aan de top van de lijst met invloedrijke denkers staan.
Zelfs 7 jaar na zijn dood hoor ik mijn klanten en contacten nog vaak naar hem verwijzen.
En ze hebben gelijk. Ook voor ons als contentspecialisten heeft Covey nuttig advies gegeven in keynotes en boeken. In elke contentstrategie die ik uitwerk, sluipt gegarandeerd een stukje Covey.
Met de 7 habits houdt elke content- en communicatiemanager zichzelf en zijn contentprojecten scherp.
Ultra-efficiënt contentmanagement.
Hou jij ook je zaag scherp?
Interview met Stephen Covey: "We hebben nederige managers nodig”
Zevenenzeventig jaar was Stephen R. Covey toen ik hem interviewde in 2009. Nooit had hij alcohol gedronken, drugs gebruikt of gerookt.
Zijn dagelijkse portie zwemmen, fietsen, yoga en bidden maakten hem tot een man in vorm, met een warme, stevige handdruk en een parelwitte glimlach.
Oké, ik geef toe. Zijn laatste speech in België had wat aan snelheid en kracht verloren.
Maar ik werd verpletterd toen ik Stephen Covey sprak tijdens de pauze van zijn lange keynote.
Want na anderhalf uur op het podium en nog anderhalf uur voor de boog, liet Covey zich niet lui achterover zakken in de zetel. Noch zag je aan hem dat hij zwaar aan het werken was.
Nee.
In de coulissen onderging hij een handtekeningen- en fotosessie met de mensen van consultancy FranklinCovey België, dat hem naar België haalde. Aan mij gaf hij een exclusief interview voor het toenmalig magazine Bizz.
Hans Hermans interviewt managementgoeroe Stephen Covey van The 7 habits of highly effective people (voor Bizz magazine, 2009)
We flitsen even terug in de tijd.
Ik nam dit interview af in 2009. Twee jaar later, op 16 juli 2012, stierf voor Covey aan de gevolgen van een fietsongeval. Hij was 79 jaar, vader van negen kinderen en grootvader van 52 kleinkinderen.
Luister mee naar Covey.
Hans Hermans: De ‘7 Habits of Highly Effective People’ werd een ongeziene bestseller, vertaald in 38 talen. Uw beursgenoteerde organisatie FranklinCovey geeft cursussen en coacht topmanagers in 144 landen. Toch handelt de meerderheid van de managers nog niet volgens de Covey-principes. Hoe verklaart u dat?
Stephen Covey: "Managers zijn arrogant geworden, te trots. Ze bouwen hun veiligheid en zekerheid op hun positie. Dat komt omdat ze zijn getraind in het industriële tijdperk waarin kapitaal centraal stond.
Ze huldigen de superviserende aanpak en de defensieve houding van dat tijdperk, met een organisatie die rond hen draait, waarin zij verantwoordelijk zijn voor de resultaten en mensen als een kost bekeken en gecontroleerd worden."
De inhoud van deze keynote doorstaat de tand des tijds. © Serene Media
Wat moeten managers veranderen?
Stephen Covey: "We werken nu al een tijdje in een kennismaatschappij waarin het hoofd, lichaam, hart en ziel van mensen centraal zouden moeten staan.
Als manager moet je daarom een nieuwe set gereedschappen en vaardigheden aanleren.
Durf het talent in je team los te laten en een cultuur van vertrouwen te installeren. Ontwikkel complementaire teams van mensen die uit zichzelf gemotiveerd worden en samenwerken met u als dienende baas. Die cultuur zal verantwoordelijk zijn voor de resultaten.
De zekerheid die je nodig hebt, vloeit voort uit je integriteit en niet meer uit je macht en positie.
Fouten toegeven en je verontschuldigen speelt een belangrijke rol, net zoals problemen voorleggen aan de groep in plaats van je oplossing op te leggen. Wanneer je hiermee resultaten behaalt, moet je dat zeker laten weten aan de mensen boven je."
Het is afgelopen met macht en leiderschap die uitgaan van functies. Welke autoriteit komt in de plaats?
Stephen Covey: "We kennen een verschuiving van formele naar morele autoriteit, waarin je als manager een cultuur van vertrouwen moet opbouwen.
De sleutels van dit soort leiderschap zijn de kwaliteit van hun relaties, hun integriteit, de manier waarop ze mensen behandelen en hun principes. Dat is wat hen moreel gezag geeft.
Kijk maar naar Nelson Mandela en Mahatma Gandhi.
Je legt als morele leider geen oplossing op vanuit het management, bijvoorbeeld over hoe er kosten bespaard worden of hoe de goede sfeer kan worden behouden na een ontslagronde.
Nee, je legt het probleem voor aan je team, waarna je de vergadering verlaat of de rol als baas naast je neerlegt. Laat hen discussiëren en kom daarna luisteren naar hun oplossing.
Ik geef een voorbeeld.
Een grote supermarktketen had een vestiging waar niets goed liep. Het personeel had geen zin om klanten tevreden te stellen. De winkelmanager moest zelf de karretjes op zijn plaats rijden en de winkel poetsen ...
Tot ze op een dag een puntensysteem uitwerkten.
Elke afdeling gaf zichzelf punten op bijvoorbeeld netheid, vriendelijkheid, assortiment enzovoort. Vervolgens koos elke afdeling zelf het aandachtspunt dat het grootste effect op hun score zou hebben.
Daar werkten ze aan en ze vergaderden erover met de andere afdelingen. In enkele maanden evolueerde de zaak van de slechtste naar de beste van 250 supermarkten van de groep."
Dit is hét moment om van type leiderschap te wisselen, zegt u. Waarom?
Stephen Covey: "De competitie die ontstaat door de globalisering versnelt de nood aan ander leiderschap.
Kijk naar wat Toyota heeft gedaan met de Amerikaanse concurrentie. De Toyota-cultuur heeft de drie automerken GM, Ford en Chrysler weggevaagd, meteen de grootste businessles die Amerika ooit gekregen heeft.
Zo was ik aanwezig op een Japanse conferentie van Toyota met zijn leveranciers.
Het bedrijf toonde eerlijk en duidelijk alle informatie. Ik was erg onder de indruk van die volledige transparantie, het is ongezien voor Amerikanen.
Het toonde dat Toyota en zijn leveranciers echte partners zijn die streven naar een win-winrelatie."
Stephen M. R. Covey bouwt vandaag verder op de lessen van Stephen Covey. © FranklinCovey
Is dat morele handelen aangeboren of kan het worden geleerd?
Stephen Covey: "Mensen die proactief zijn, kunnen onmiddellijk veranderen.
Het is soms moeilijk, maar ze zijn zich ervan bewust, hebben verbeelding, bewustzijn en een onafhankelijke wil waardoor ze in een welbepaalde richting kunnen bewegen.
Ik doe het constant met managers. Of in mijn eigen leven.
Zo hebben we na negen maanden van soms moeilijk overleg tussen onze 76 familieleden een familiaal mission statement neergeschreven. Het luidt: ‘Wij dienen God door anderen te dienen’.
Iedereen is verantwoordelijk voor iedereens trouw aan het mission statement.
Zo hoor ik bijvoorbeeld van een van mijn kleinkinderen dat hij de kamer van zijn broer heeft opgeruimd, ook al haat hij dat klusje.
En zelfs de grootste tegenstanders hebben nu een mission statement voor hun eigen gezin.
We komen wekelijks samen om met elkaar te overleggen. Ik leid die bijeenkomst en stimuleer hen door mijn morele gezag, niet door mijn positie als grootvader.
Ik reserveer nog steeds één avond per week voor mijn familie om te praten over onze waarden en hoe we ermee leven."
Wat is het moeilijkste aspect van moreel leiderschap?
Stephen Covey: "In het begin is het moeilijk om mensen vertrouwd te maken met de nieuwe aanpak.
Het vraagt veel nederigheid om te leren en veel moed om te handelen. Nederigheid en moed produceren samen integriteit.
Discipline is dan weer het fundament voor succes en resultaten. Oefenen, de tijd nemen en geduld hebben.
Of hoe denkt u dat de grootste pianist zich tot aan de top gespeeld heeft?"
Gaat u zelf ook nog zo lang door met consulting en presentaties?
Stephen Covey: "Ik zal eeuwig doorgaan.
Ik voel dat het mijn doel is om het principiële leiderschap over de hele wereld te onderwijzen. Zo was ik gisteren in Rusland, vandaag in België, morgen in Nederland, en daarna in Groot-Brittannië.
Tegelijk schrijf ik nieuwe boeken mét nieuwe inhoud: The End of Crime, Blessed Are the Peacemakers en Live Life in Crescendo.
Ik leef zelf volgens de principes in dit laatste boek. Waarmee ik wil zeggen: mijn belangrijkste werk ligt nog altijd vóór me."
Wie is Stephen R. Covey?
Stephen Covey (1932-2012) is een Amerikaan, die bijna 50 jaar getrouwd is. Hij heeft 9 kinderen en 44 kleinkinderen. Volgens het weekblad Time is hij één van de 25 meest invloedrijke Amerikanen. Hij is mormoon en die geloofsovertuiging laat zich voelen in zijn publicaties. Ze zijn duidelijk gebaseerd op de traditionele christelijke ethiek.
De kale docent organisatiegedrag en bedrijfskunde heeft 26 jaar de wereld rondgereisd met The Seven Habits of Highly Effective People.
Hij voert sinds 1989 de lijsten van managementboeken aan. Het is vertaald in 32 talen, verkrijgbaar in 75 landen en met meer dan 15 miljoen verkochte exemplaren het best verkochte werk in zijn genre.
De theorie van Stephen Covey heeft eigenlijk alles om níét uit te groeien tot de populairste managementtheorie ter wereld. Waar de inzichten van andere goeroes gericht zijn op creativiteit stimuleren - Tom Peters -, bedrijven herstructureren - Michael Hammer - of winsten opdrijven - Michael Porter -, grijpt Covey terug naar eenvoudige wetten voor sociale omgang.
Hij pleit voor een betrouwbare en integere omgang met elkaar. In zijn denken wordt concurrentie vervangen door samenwerking.
Het doel: gelukkiger en succesvoller worden in het bedrijfsleven... maar zeker ook in het privéleven. Covey ziet geen scheiding tussen die twee werelden. ‘The 7 Habits’ vormen het stappenplan dat moet zorgen voor effectievere en gelukkiger managers.
Illustraties met dank aan wepik.com/ai om Stephen Covey via artificiële intelligentie weer tot leven te wekken.